Nižje ležeče planinske koče so še odprte
Do spomladi bodo koče v visokogorju večinoma zaprte, nižje ležeče pa so ponekod še odprte...
avtor
Manca Čujež, PZS
 

Letošnja poletna planinska sezona je v splošnem ena boljših v zadnjih petih letih. Svoj vrhunec je sicer pričakovano doživela avgusta, a z jasnim in toplim vremenom septembra postavila piko na i dobri sezoni. Tri petine slovenskih planinskih koč po lastni oceni beležijo boljši promet, višji obisk in več nočitev od petletnega povprečja, prav tako se še vedno povečuje obisk tujih planincev.

Zelo dobro sezono so imele predvsem planinske koče v visokogorju, kjer je obisk v še večji meri odvisen od jasnega in stabilnega vremena, ki je bilo v drugi polovici poletja ključno tako za zadovoljstvo planincev kot oskrbnikov in planinskih društev. Nekatere koče, kot na primer Vodnikov dom na Velem polju, Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti in Krekova koča na Ratitovcu, letošnjo sezono ocenjujejo celo kot eno najboljših v daljšem časovnem obdobju vsaj desetih let. V visokogorskih kočah so letos opazili tudi povečano število nočitev in še vedno povečevanje deleža tujih prenočevalcev, letos v povprečju več kot 15-odstotno povečanje. Od visokogorskih morda le planinski domovi v Karavankah niso imeli nadpovprečnega obiska in prometa. Nižje ležeče koče so v povprečju prav tako beležile dobro sezono, a ne tako izrazito kot višje ležeče.

Visokogorske koče v Julijskih Alpah so z izjemo Doma na Komni, ki je odprt vse leto, že vse zaprle svoja vrata, planinci lahko na zasilno oskrbo računajo še pri meteorologih v Triglavskem domu na Kredarici ter na možnost počitka v neoskrbovanih zimskih sobah in bivakih, tudi novem bivaku na Kaninu in prenovljenem Bivaku II na Jezerih, ki sta bila postavljena konec poletja. Stalno odprta tudi jeseni in pozimi ostajata Planinski dom Tamar v Julijskih in Domžalski dom na Mali planini v Kamniško-Savinjskih Alpah ter številne nižje ležeče koče, medtem ko so preostale prešle na jesensko-zimski delovni čas in so odprte le ob koncu tedna in praznikih. Podatki o trenutni odprtosti planinskih koč po Sloveniji so zbrani na spletni strani PZS, aktualni podatki o odprtosti planinskih koč pa so ažurno objavljeni na spletnem mestu PZS koce.pzs.si.

 

Več o minuli planinski sezoni preberite na www.pzs.si.


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu