Planinski vodniki po vrhovih in dolinah Julijskih Alp
Izdana dela popišejo vse od najpreprostejših markiranih planinskih poti do zahtevnih brezpotij...
avtor
PZS
 

Julijske Alpe so najvišje in najobsežnejše slovensko gorstvo s številnimi dolinami, visokimi kraškimi planotami, mnogoterimi vrhovi in ostenji, ki se ponašajo s premnogimi planinskimi, lovskimi in tudi pozabljenimi potmi. Prav zaradi obsega vsega zgoraj naštetega so se snovalci vodnika odločili za »intimnejši« pristop k Julijcem in k izdaji zbirke več preglednejših vodnikov. V sklopu zbirke Julijske Alpe so do zdaj izšla že tri dela, in sicer vodnik Zahodne Julijske Alpe, Julijske Alpe: skupini Mangarta in Jalovca ter Julijske Alpe: Južni del. Zadnji, četrti del pa bo izšel prihodnje leto in bo opisoval manjkajoči osrednji del Julijskih Alp, vključno z njegovimi najvišjimi očaki.

Vsa dela predstavljajo težko pričakovano, modernemu uporabniku prilagojeno prenovo legendarnega dela Julijske Alpe Tineta Miheliča. Pisci vodnikov so izkušeni entuziasti, ki so vse opise preverili z lastnimi nogami in jih napisali tako za planince, ki delajo prve korake v gorski svet, kot za najbolj izkušene stezosledce in ljubitelje brezpotij ter normalnih pristopov na osamljene vrhove.

Vodnike odlikuje enciklopedična sistematičnost, opisom dolin in izhodišč sledi poglavje o kočah in zavetiščih, najpomembnejši del pa so seveda opisi vseh vrhov in poti nanje. Pregledna in nazorna zasnova izpostavlja najpomembnejše podatke, dodane so GPS-koordinate vseh pomembnih točk in ilustrativne fotografije, ki pomagajo pri orientiranju. Iskanje podatkov olajša tudi prenovljena grafična podoba. O celotnih Julijskih Alpah se sicer lahko podučite ali se zanje navdušite v dodatnem uvodnem delu, ki je brezplačno dostopen na spletni strani julijci.pzs.si, več o posameznih priročnikih pa preberite na www.pzs.si.


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu
01.09 Prijatelji Slajke (sezonska akcija)
05.09 Vzponi na Staro pošto (sezonska akcija)
01.01 Osvajalec Španovega vrha (celoletna akcija)
01.01 Ljubitelj Valvasorja (sezonska akcija)
01.01 Hoja okoli Ljubljane (sezonska akcija)