Zaživela je nova turnokolesarska pot Trans Karavanke
132 kilometrov, pet etap, 5500 višinskih metrov. Z Jezerskega do Tromeje...
avtor
Manca Ogrin, PZS
 
Konec septembra sta v kolesarskem duhu projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken uradno odprtje doživela nova turnokolesarska pot Trans Karavanke in Gorskokolesarski učni center Pristava, v okviru razvoja turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank pa so v Žirovnici že pred tem odprli tudi adrenalinsko kolesarsko progo Predigra.

Nova turnokolesarska pot Trans Karavanke se razteza od Jezerskega do Tromeje oziroma Korenskega sedla, označena in vozna pa je tudi v nasprotni smeri. Večinoma poteka po gozdnih cestah na prisojnih pobočjih Karavank, do grebena in meje z Avstrijo se povzpne le na svoji najzahodnejši točki na Peči oz. Tromeji. Pri ureditvi in označevanju poti na terenu so se izkazali markacisti PZS in ostali prostovoljci lokalnih planinskih društev.
 
Občina Jesenice je v okviru Alpe Adria Karavanke/Karawanken preuredila nekdanji kurirski dom NOB v Gorskokolesarski učni center Pristava, kjer sta na voljo tudi kolesarska oprema in lesen kolesarski poligon. Občina bo predvidoma v roku meseca dni objavila povabilo za upravljavca kolesarskega centra, ki bo izvajal učni in turno- oz. gorskokolesarski program, da bo center začel delovati naslednjo sezono.
 
V Žirovnici se veselijo tudi nove adrenalinske kolesarske proge Predigra. Trojček kolesarskih pridobitev je nastal pod okriljem triletnega projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken, ki združuje dvanajst partnerjev, sedem iz Slovenije in pet iz Avstrije, njegov glavni namen je razvoj turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank, predvsem na področju pohodništva, kolesarjenja in zimskega turizma.
 
 
Še več o tem objavljajo na www.pzs.si.

koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu