Priporočila PZS v času sproščanja ukrepov zaradi epidemije
Rekreacija na prostem je pomembna za zdravje, nekatere ukrepe pa je še vedno treba upoštevati...
avtor
PZS
 

Priporočila Planinske zveze Slovenije za hojo po planinskih poteh, zavarovanih plezalnih poteh, turno kolesarjenje, turno smučanje, alpinizem, športno plezanje v plezališčih in na balvanih ter ostale dejavnosti v gorskem svetu v času sproščanja ukrepov zaradi epidemije koronavirusa. Priporočila veljajo od 30. aprila 2020 in do spremembe.

Ob razglasitvi epidemije SARS-CoV-2 so v Planinski zvezi Slovenije vse obiskovalce gora pozvali, da se iz znanih razlogov odpovedo dejavnostim v gorah, razen lažjim sprehodom v bližini doma in v družbi domačih. Pohvaliti je treba obiskovalce gora, da so se priporočil držali, in je bilo v času od razglasitve epidemije do 30. 4. 2020 posredovanj gorskih reševalcev v gorah minimalno.

Z 18. aprilom 2020 je Vlada RS začela s postopnim sproščanjem ukrepov in dopuščanjem nekaterih športnih dejavnosti, 30. aprila 2020 pa je bil preklican vladni odlok o prepovedi prehajanja občinskih meja.

Razglasitev epidemije v RS še vedno velja in obiskovalci gorskega sveta se moramo držati odlokov pristojnih institucij. Svetujejo, da se izogibate zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poti, turne smuke in nasploh visokogorja in bolj tveganih planinskih dejavnosti.

Pri planinski dejavnosti UPOŠTEVAJTE priporočeno varno razdaljo vsaj 1,5 metra. Izberite poti, ki ste jim kos oz. upoštevajte, da imate vsaj nekaj rezerve pri izvajanju izleta v gorah (lažja pot, krajši predvideni čas, ustrezna oprema, usposobljenost, nepredvideni dejavniki ...).

Pri turnem in gorskem kolesarjenju UPOŠTEVAJTE, da večja hitrost zahteva večjo varnostno razdaljo - med vožnjo nevkreber 5 metrov, med spusti in na ravnini 20 metrov. Prehitevanje naj bo izvedeno hitro in le, če je mogoče ohraniti 1,5 metra bočne razdalje.

 

Več preberite na www.pzs.si.




koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu