Preberite majski Planinski vestnik
V temi meseca pišejo o Rapalski meji, opisujejo Mojstrano z okolico, spominjajo se Toneta Škarje...
avtor
Zdenka Mihelič
 
V revijo so se tokrat razpisali o Rapalski meji, saj je ravno 100 let od njenega nastanka. Zahvala gre Dušanu Škodiču, ki je na to temo napisal tudi knjigo, vodnik, ki pa daleč presega to kategorijo, saj ima ogromno vsebine in je bolj podoben leposlovju

Več člankov je razumljivo povezano z izolacijo in našim odzivom na to.

V sredici “Z nami na pot” je prvič nastopil Gregor Kofler, ki je lepo opisal Mojstrano z okolico.

Vid Pogačnik se je potikal po zakotju Karavank, Jera Musič po Apalaški poti (z njo je narejen osrednji intervju), Miro Štebe pa je bil po Biancogratu na Bernini. 

Vladimir Habjan je obiskal enega naših vrhunskih plezalcev, mojstranško veverico – Janka Ažmana, Andrej Mašera pa se je lotil težke teme: gore in glasba. Pa to seveda še ni vse.

V malem okvirčku na veliko žalost pišejo tole: 

“Odšel je še eden izmed Velikih … Tone. Tone Škarja, s katerim smo še pred kratkim snovali članke … O njem, njegovem delu in življenju smo v Planinskem vestniku veliko pisali, a ne dovolj – tudi zato, ker je on raje pisal sam. Z veseljem smo objavljali in brali njegove zapise, saj je bil izreden kolumnist, načitan, razgledan, pronicljiv, brez dlake na jeziku in izjemno uglajen. Odličen poznavalec alpinizma, zgodovine gora, Alp, Himalaje, pravi erudit je presenečal tudi s poznavanjem družbe, zgodovine Slovencev, kar daleč presega “goli” alpinizem. In drznil si je izreči in zapisati misli, ki so marsikoga pustile s cmokom v grlu. So pa odpirale obzorja in bogatile naš mali prostor.”

Tone je bil odličen sodelavec Planinskega vestnika, nekaj časa kot predstavnik vodstva Planinske zveze tudi član uredništva Planinskega vestnika. Tako dobro so se ujeli, da je ostal član uredništva tudi po preteku podpredsedniške funkcije. 

Tone je odšel in postal Legenda. Legende pa se ne pozabijo. Za to bodo poskrbeli tudi na Planinskem vestniku, saj so se mu v reviji poklonili po svoje. Poseben spomin nanj pa bodo njegova izbrana dela, ki bodo pod uredniško roko Žarka Rovščka izšla prihodnje leto.

Prijetno branje Planinskega vestnika, ki ga poiščite v svojem kiosku ali v spletni trgovini PZS, naročniki pa kar doma v svojih nabiralnikih.


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu